Telefon: +387 35 700 800|info@opcina-gracanica.ba  |    |  

ENERGETSKA EFIKASNOST U STAMBENIM ZGRADAMA

ENERGETSKA EFIKASNOST U STAMBENIM ZGRADAMA

2017-02-13T12:26:07+00:00 13.02.2017|

 

 

ENERGETSKA EFIKASNOST U STAMBENIM ZGRADAMA

SMANJITI TROŠKOVE, POBOLJŠATI KVALITET ŽIVLJENJA

Informacije i pomoć za stanare na www.topaodom.ba

Sarajevo, 08.02.2017. – Konsultantska kuća „Enova“ iz Sarajeva je, u saradnji sa organizacijom Habitat for Humanity iz Bratislave, uz financijsku pomoć USAID-a, pokrenula web stranicu o energetskoj efikasnosti u domaćinstvima, s fokusom na kolektivno stanovanje. Od sada će građani u Bosni i Hercegovini imati pouzdan izvor informacija i savjeta o tome kako da zgrade u kojima stanuju učine energetski efikasnijim, te tako smanje troškove grijanja i poboljšaju uslove življenja.

Na stranici www.topaodom.ba dostupne su korisne i praktične informacije o mjerama za efikasnije korištenje energije u zgradama, važnosti energetske efikasnosti, savjeti za udruge stanara, kako donijeti odluku o mjerama energetske efikasnosti, zakonske odredbe, izvori i načini financiranja, proces nabavke i izvođenje projekta. Web stranica također sadrži i korisne kontakte, te novosti iz oblasti energetske efikasnosti za domaćinstva.

 

„Kako bismo podijelili iskustvo stečeno na osnovu kontakata s mnogim zainteresiranim stranama kako na nivou Bosne i Hercegovine tako i na europskom nivou, odlučili smo se za pokretanje odgovarajuće web stranice za poticanje dalje razmjene iskustava između svih relevantnih aktera u stambenoj energetskoj efikasnosti. Web stranica će savjetima etažnih vlasnika, kao i drugim interesnim stranama, nuditi praktične informacije kako započeti s implementacijom određenih mjera energetske efikasnosti“, rekao je gospodin Fethi Silajdžić, vlasnik konsultantske kuće „Enova“.

Kada je riječ o kolektivnom stanovanju, 85% zgrada u Bosni i Hercegovini nije adekvatno izolirano, a one građene prije 1970. godine nemaju nikakvu izolaciju. Stanje dodatno  pogoršava nedostatak značajnijih ulaganja u održavanje ovih objekata u toku zadnjih 30 godina. U takvim stambenim zgradama energija se praktički baca, dok domaćistva zimi izdvajaju čak i do 40% ukupnih primanja za grijanje, što je znatno više od donje granice energetskog siromaštva (10% izdvajanja). Neefikasno korištenje energije u kombinaciji s trendom stalnog rasta cijena energenata sve više opterećuje domaćinstva, naročito ona s niskim primanjima.

Dva dominantna i usko povezana problema sa kojima se svijet danas suočava su, sa jedne strane, nedostatak i nesigurnost u snabdijevanju energijom i sa druge strane, zagađenje okoline i klimatske promjene, kao posljedica prekomjerne potrošnje energije. Jedan od načina da se negativni uticaji smanje, te da se pozitivno utiče na održivi razvoj, jeste efikasno korištenje energije. Energetska efikasnost nas čini manje osjetljivima na nestašicu energije, smanjuje zagađenje i direktno utiče na poboljšanje životnih uslova.