.

.

.

Sport

SportZačeci sporta modernog doba u Gračanici zabilježeni su u periodu između dva svjetska rata. Djelovalo je nekoliko nogometnih klubova i sportskih sekcija u okviru Sokolskog društva.

Po završetku Drugog svjetskog rata, u jesen 1945. godine, formiran je Nogometni klub „Bratstvo“. Okupljao je veliki broj mladih sportista i igrao u ondašnjim ligama sjeveroistočne Bosne. Od 2000. godine takmiči se u Prvoj ligi F BiH.

 

SportNakon izgradnje rukometnog igrališta u Gračanici, 1955. godine i tri godine upornog rada entuzijasta, rukometna ekipa iz Gračanice uključuje se u prvo zvanično takmičenje u okviru Sreske rukometne lige Tuzla, u kojoj se takmiči od 1958. do 1962. godine, a kasnije u regionalnoj i Republičkoj rukometnoj ligi BiH. U toku najintenzivnije agresije na BiH, 1994. godine, gračanički rukometaši se ponovo okupljaju i počinju sa treninzima. Najveći rezultat u historiji kluba postigli su, osvojivši titulu prvaka BiH, u sezoni 1999/2000. godina.


SportPrvi ženski rukometni klub u Gračanici osnovan je 1959. godine. Rukometašice Gračanice takmičile su se u raznim ligama republičkog ranga. Prvu zvaničnu utakmicu, poslije rata odigrale su u Gradačcu 24. oktobra 1998. godine. 
Prvi košarkaški klub u Gračanici osnovan je 1972. godine. Sve do 1992. godine takmičio se pod imenom KK „Bratstvo“ u Republičkoj košarkaškoj ligi.

Nakon pauze u toku rata, ponovo je zaigrao pod imenom KK „Gračanica“ 1996. godine. Tri godine kasnije, u sezoni 1999/2000. godina, zauzima peto mjesto u Prvoj košarkaškoj ligi BiH. U 2004. godini iz lige A-2. prelazi u ligu A- u koje se i sada takmiči. 
Osim ovih sportova, veliki značaj pridaje se i ženskoj i muškoj odbojci, karateu, malom nogometu i šahu.

 Spisak sportskih udruženja sa područja općine Gračanica možete pogledati na slijedećem linku:

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.