.

.

.

Historija

Historija U Bosni ima više Gračanica. Ali je samo jedna ona što se iznenada otkinula od srednjovjekovnog kraljevskog grada Sokola, a zatim naglo zaustavila sahat hoda južnije, s lijeve strane rijeke Sokoluše, ispod starog srednjovjekovnog rudnika željeza, a ispred tamnih obrisa Ozrena i otvorenog vjetrovitog Sprečkog polja, koje se nekad zvaše Gračaničko kao što i Sokoluša bijaše nekada Gračanica rijeka.

Pronađeni arheološki ostaci iz doba neolita na Korića Hanu (južni izlaz iz Gračanice) svjedoče da je Gračanica bila ljudsko stanište još u praskozorje historije.


U doba srednjovjekovne bosanske države, kraljevski grad Soko, nedaleko od Gračanice imao je izuzetno važnu ulogu u odnosima između bosanske kraljevske dinastije Kotromanića i dinastije mađarskih kraljeva i krupnih feudalaca sjeverno od Save.

Historija

Između ostalih, to dokazuje i jedna latinska isprava u obliku darovnice ili vjenčanog ugovora, kojeg su 2. juna 1429. godine potpisali knez Radivoj Ostojić, sin bosanskog kralja Stjepana Ostoje i brat budućeg kralja srednjovjekovne Bosne Stjepana Tomaša s jedne i Nikola Velički, ugarski velikodostojnk iz Slavonije s druge strane. Taj srednjovjekovni pravni akt, do sada je najstariji pisani trag iz prošlosti gračaničkog kraja, po kojem je i utemeljen Dan općine Gračanica, 2. juni.

Prva stranica dokumenta o prvom spomenu srednjovjekovnog grada Sokola.
(Dokument je objavljen u zbirci “Codex diplomaticus patrius”, Budapest, 1876, str.43)

Procvat doživljava krajem 17. stoljeća, u doba Ahmed paše Budimlije, koji je izgradio čaršijsku džamiju, hamam (javno kupatilo) i sahat kulu - prepoznatljivo obilježje gračaničke čaršije i danas.

.....................................Historija ...........Historija

 Tu je i prelijepa medresa moćnih kapetana Gradaščevića

Historija 

U doba austrougarske vladavine naš grad poprima sve odlike modernog grada. On dobiva svoju prvu upravu i sve konstitucije koji karakterišu jedan moderan grad. Prvi Bošnjak, gradonačelnik Gračanice modernog doba je bio Atif ef. Bahtijarević.Sjedište Kotarske uprave je bilo u zgradi Konak (danas sjedište organa uprave općine Gračanica) koja je izgrašena 1900. godine.

Historija

Gradska uprava grada Gračanice dobija i svoj prvi pečat


U vrijeme austrougarske vladavine počinje i nagli razvoj grada Gračanice i njegovo povezivanje sa ostalim dijelovima Bosne putem željeznica i modernijih puteva.Tako Gračanica dobiva i svoju prvu željezničku stanicu koja je bila smještena na prostoru današnje poljoprivredne zadruge kod autobuske stanice, a "ćiro" kao simbol tog vremena i dan danas je smješten na tom istom mjestu kao spomen na stare dane


Između dva svjetska rata, Gračanica je uveliko imala obilježja grada koji je imao svoje pozitivne ali i negativne strane. U tom periodu je ona bila značajno trgovačko središte sreza.

 Nakon II svjetskog rata, Gračanica se susreće sa raznim problemima koje polako ali sigurno rješava. Problem je bio regulacija toka rijeke Sokoluše i pokretanje raznih privrednih grana. No Gračanica uspijeva pokrenuti svoju privredu i među prvim privrednim preduzećima je bio "Partizan" gdje su "japaneri" bili među prvim proizvodima.

Sa tri stare bogomolje sve tri najveće religije u krugu manjem od 300 metara svog najužeg centra, Gračanica se razvila u tipičan bosanski grad u kojem Bosna stanuje od pamtivijeka.

HistorijaHistorijaHistorija

Ova čaršija je uvijek dočekivala i primala ljude široka i otvorena srca, strpljivo ih je učila kulturi Bosne, suživotu i toleranciji, čak i kad je bilo najteže, kako u toku Prvog i Drugog svjetskog rata, tako i toku minulog rata za državu Bosnu i Hercegovinu.

U periodu od 1992. do 1995. godine u vrijeme agresija SRJ na Bosnu i Hercegovinu, Gračanica je pretrpila teška oštećenja. Mnogi privredni objetki zbog blizine linije odbrane nisu mogli da funkcioniraju a ratna razaranja bila su primjetna na svakom koraku.

No nakon četverogodišnjeg rata, Gračanica se diže kao feniks iz pepela i ono malo privrede koje je trajalo tokom rata, danas je dalo moćne gigante u proizvodnji hrane, mesa, preradi metala i širokom spektru proizvoda gračaničke male privrede. Gračanica je uvijek toplo primala sve ljude dobre volje i ta tradicija ostaje i dan danas. Ukoliko vas put nekad navede pored ovog grada obavezno svratite jer će vas toplina ove sredine natjerati da se osjećate kao u svome domu.

(opširnije podatke možete pronaći u arhivi 
"Gračanički glasnik" na glasnik.gracanica.net )

 

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.