.

.

.

Članci

OBAVIJEST ZA GRAĐANE-KONFERENCIJA „LOKALNI IZBORI 2016 – NAUČENE LEKCIJE“

OBAVIJEST ZA GRAĐANE-KONFERENCIJA „LOKALNI IZBORI 2016 – NAUČENE LEKCIJE“

U Sarajevu na Ilidži 23 i 24 februara 2017.godine održana je dvodnevna Konferencija "Lokalni izbori 2016-naučene lekcije" u organizaciji Centralne izborne komisije BiH i Udruženja izbornih zvaničnika BiH uz podršku Vijeća Evrope. Konferencija je okupila oko 180 učesnika, predstavnika Općinskih izbornih komisija iz 143 Općine u BiH, izborne eksperte iz zemlje i inostranstva uključujući predstavnike Vijeća Evrope, predstavnike političkih stranaka, predstavnike međunarodnih organizacija u BiH, nevladinog sektora iz zemlje i inostranstva.

Cilj Konferencije "Lokalni izbori 2016-naučene lekcije" bio je analiza Lokalnih izbora 2016.godine u BiH i sumiranje zaključaka i formulisanje prijedloga za poboljšanje  cijelokupnog izbornog procesa. Organizovane su i radionice kao i rad svih učesnika u radionicama koje su omogućile direktnu interakciju među učesnicima Konferencije. Glavni cilj rasprave bio je identifikacija glavnih prepreka, razmjena iskustava i prakse, te definisanje konkretnih aktivnosti za unapređenje tematskih oblasti kao što su : "Učešće političkih subjekata na izborima", "Pravni okvir i zaštita Izbornog zakona BiH" i "Efikasnost i transparentnost izborne administracije".

Centralna izborna komisija BiH će u svom godišnjem izvještaju sumirati preporuke Parlamentarnoj skuštini BiH za dalje poboljšanje izbornog zakonodavstva i upravo zaključci Konferencije će predstavljati dobru osnovu za formulisanje pomenutih preporuka.

Drugog dana Konferencije za nekoliko pojedinaca i Općinskih izbornih komisija uručene su zahvalnice, a priznanje-zahvalnicu za naročito izuzetno zalaganje i postignute uspjehe u izbornom procesu, po prvi put, dobila je Općinska izborna komisija Gračanica.

 

S poštovanjem,

                                                                                                                                                     PREDSJEDNIK

                                                                              OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE

                                                                  Zehra  Mujačić

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.