.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

ITALIJANSKI GEOLOZI I VOLONTERI PRUŽAJU STRUČNU PODRŠKU U PODRUČJIMA OPĆINE GRAČANICA UGROŽENIM KLIZIŠTIMA


Općinski načelnik i komandant Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica Nusret Helić juče je održao sastanak sa geolozima i volonterima koji su kao stručna podrška u rješavanju problema izazvanih klizištima na području općine Gračanica stigli iz italijanskog grada Padova. Pored članova Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica, sastanku su prisustvovali načelnik Doboj Istoka Kemal Bratić i načelnik Petrova Ozren Petković sa saradnicima, geolog Amer Džindo i naša sugrađanka Alma Korić na čiju su inicijativu i u koordinaciji sa Fatimom Mehmedović geolozi i volonteri iz Italije došli u Gračanicu.

Načelnici općina Gračanica, Doboj Istok i Petrovo iskoristili su priliku da stručnjacima i volonterima iz Italije prezentiraju aktuelno stanje u svojim općinama, naglašavajući najveće probleme sa kojima se susreću od proglašenja stanja prirodne nepogode, te prioritete za rješavanje u narednom periodu.

Složili su se da je komunikacija i koordinacija između ove tri općine iz Federacije i Republike Srpske u najtežim trenucima proteklih dana bila na zavidnom nivou, te da su se i u ovim momentima komšijski odnosi pokazali najvrijednijim. Istakli su da je svaka pomoć dobrodošla, predočili šta je to što je najpotrebnije u ovom trenutku, ali i kazali da je za brzo i efikasno rješavanje problema najpotrebniji novac. Takođe, usaglasili su se centralno mjesto prikupljanja pomoći iz Italije za sve tri općine bude u Gračanici u Centralnom skladištu Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica.

Nakon što su uoči jučerašnjeg sastanka obišli područja klizišta u MZ Lukavica,  geolozi iz Italije zbog ozbiljnosti situacije u ovoj mjesnoj zajednici, pozvali su stanovnike na maksimalan oprez, upozoravajući na opasnost kretanja u kliznim područjima, naročito u iseljenim objektima. Prikupljene podatke po povratku u Italiju analizirat će sa kolegama geolozima i pokušati ponuditi najbolja rješenja. Takođe, obećali da će učiniti dodatne napore da nakon analize prikupljenih podataka na području općine Gračanica grupa geologa iz Italije ponovo dođe i primijeni svoje iskustvo na terenu. Nakon sastanka gosti su obišli još nekoliko kliznih područja na našoj općini.

Načelnici su se zahvalili na podršci i pomoći, te izrazili nadu da će stručna podrška prijatelja i volontera iz Italije doprinijeti stabilizaciji i normalizaciji života u područjima ugroženim poplavama i klizištima.

 
Video - Volonteri iz padove pomažu Gračanici, Petrovu i Doboj Istoku

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.