.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

UPOZORENJE ZA ZLOUPOTREBU PRIRODNE NEPOGODE I DRUGE NESREĆE

Općinski štab civilne zaštite Gračanica upućuje najoštrije upozorenje svima onima koji stanje prirodne nepogode i druge nesreće koje je zahvatilo općinu Gračanica koriste za zloupotrebu, lažno prijavljivanje i ostvarivanje lične koristi, da će u saradnji sa Policijskom upravom Gračanica biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

Smatramo da lažne prijave šteta i širenje neistinitih informacija koje su zabilježene u protekla dva dana imaju za cilj direktno ometanje djelovanja Štaba, općinskih interventnih službi, stručnjaka – geologa i komisija na terenu  na sankcionisanju posljedica elementarnih nepogoda, zaštite i spašavanja građana. Svi oni koji se odluče na takav korak moraju biti svjesni da čine krivično djelo u skladu sa članom 372. Krivičnog zakona FBiH u kojem se navodi da je zloupotreba znaka za pomoć ili znaka za opasnost ili neosnovano pozivanje u pomoć s ciljem izazivanja izlaska službenika državnih organa ili vatrogasaca ili zaustavljanja prometa, kažnjiva novčano ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Isto tako, upozoravamo da je prikupljanje humanitarne pomoći u svrhu ostvarivanja lične finansijske i materijalne koristi krivično djelo. Prema članu 6. Zakona o javnom redu i miru TK  dobrovoljne priloge mogu prikupljati samo registrovane organizacije za tu vrstu djelatnosti i to po odobrenju izvršne lokalne vlasti, a u slučaju elementarne nepogode mogu djelovati i bez tih odobrenja. Svi ostali smatraju se nelegalnim aktivistima, odnosno potencijalnim počiniocima krivičnog djela.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.