.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA OPĆINSKOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE

Općinski štab civilne zaštite održao je jutros proširenu sjednicu kojoj su osim članova štaba prisustvovali direktori općinskih javnih preduzeća i institucija, članovi komisije za procjenu šteta i geolog Amer Džindo kao stručna podrška.

ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA OPĆINSKOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITERazmotreno je stanje na području cijele općine nakon katastrofalnih poplava i klizišta koje su zahvatile ovo područje i aktivnog djelovanja na terenu u proteklih nekoliko dana. Preliminarni izvještaji Općinske komisije za procjenu šteta govore da je zabilježen ogroman broj klizišta, odrona, uništenih stambenih i drugih objekata, putnih i drugih komunikacija, dok su svi građani sa ugroženih područja na vrijeme evakuisani i smješteni na sigurno. Unatoč stabilizaciji vremenskih prilika klizišta i odroni i dalje prijete,što zahtijeva dodatni oprez i pripravnost.

Nakon višesatnog prekida snabdijavanja i sanacije kvarova izazvanih pojavom klizišta na ključnim izvorištima u Sokolu, na Malti i Soljanuši, vodosnabdijavanje je trenutno uredno uz 95% pokrivenosti. Važno je napomenuti da se kvalitet vode redovno kontroliše, te da je ona sigurna za piće i upotrebu.

Snabdijevanje električnom energijom rano jutros takođe je potpuno normalizovano, nakon što se voda povukla iz postrojenja Elektroprenosa. Još uvijek postoje manji problemi u MZ Lukavica izazvani klizištem, koji bi trebali biti sanirani u toku dana. Pojedine mjesne zajednice kao što su Donja Orahovica, Miričina, Rašljeva, Lukavica i susjedna općina Doboj Istok nisu imale većih problema u snabdijevanju električnom energijom.

Odvoz smeća na području općine odvija se nesmetano, s tim da je prekid nastupio u petak kada su sva mehanizacija i radnici Komusa bili angažovani na odbrani od poplava.

Epidemiološka situacija na području općine je zadovoljavajuća, nije alarmantna i nema razloga za zabrinutost.

Prema policijskom izvještaju sigurnosna situacija je trenutno zadovoljavajuća, policija preduzima sve potrebne mjere prvenstveno na regulaciji saobraćaja na ugroženim područjima.

ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA OPĆINSKOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITECrveni križ Gračanica organizovao je prikupljanje pomoći najugroženijima sa sjedištem u prostorijama OC ANEA i uz podršku njihovih volontera. Što se tiče naše općine, zahvaljujući našim sugrađanima prikupljeno je dovoljno pomoći u hrani, piću, odjeći i ostalim potrepštinama. Ponuđena pomoć iz drugih gradova i inostranstva za sada se usmjerava na druga – ugroženija područja, kao što su Maglaj, Doboj i sl. Treba napomenuti da će podrška drugim općinama u čišćenju i sličnom biti upućena organizovano i pod punom opremom ukoliko to ugrožene općine budu tražile. Isto tako, važno je napomenuti da se u organizaciji Općinskog štaba civilne zaštite pomoć prikuplja isključivo pod nadzorom Crvenog križa, u OC ANEA i u mjesnim zajednicama kako je ranije organizovano, te humanitarnim organizacijama. Iz Općinskog štaba civilne zaštite upozotrenje da će svaka zloupotreba u prikupljnju i dijeljenju pomoći biti sankcionisana. Pomoć mora doći onima kojima j enajpotrebnija.

Predočena je i naredba federalnog štaba civilne zaštite da se u okviru nadležne općineske službe dostavljaju izvještaji o svim umrlim osobama, sa kompletnim podacima uključujući i uzrok smrti.

Općinski štab donio je odluku da se općini Doboj Istok omogući odlaganje otpada na  našoj deponiji dok se situacija ne stabilizuje.

Općinski štab upozorava građane da ne ulaze u zonu registrovanog klizišta bez prisustva stručnog lica, kako ne bi došlo do stradanja.

Takođe, dogovoreni su naredni koraci i utvrđeni prioritetni zadaci za članove Štaba, Općinsku komisiju za procjenu šteta, kao i ostale interventne službe.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.