.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

PRIJATELJI IZ FRANCUSKE U POSJETI GRAČANICI

Općinski načelnik Nusret Helić danas je u svom kabinetu ugostio grupu  prijatelja iz francuskog bratskog grada Fleury-les-Aubrais. Riječ je o 16 članova asocijacije „Veza sa svijetom“ koje su u svojim domovima ugostili naši sugrađani kako bi upoznali i osjetili život na bosanski način.

Riječ je o asocijaciji koja postoji niz godina i održava vezu sa prijateljskim gradovima širom svijeta, među kojima posebno mjesto zauzima veza sa Gračanicom, kao jedna od najčvršćih i najdugotrajnijih. Tome u prilog govori činjenica da se ove godine navršava 40 godina prijateljstva između ova dva grada. Uspostavljena sportskim susretima, nastavljena  humanitarnom pomoći u ratnom periodu kada građani grada Fleury-les-Aubraisa nesebično pomažu narodu Gračanice, svoj vrhunac doživljava posljednjih desetak godina ne samo obostranim posjetama nego i ulaganjima u oživljavanje i razvoj Gračanice. Kruna toga je most i kružni tok na Skveru čiju su rekonstrukciju braća Francuzi sufinansirali.

Posebno zadovoljstvo današnjom posjetom izrazio je Općinski načelnik, naglašavajući da je pravo prijateljstvo, kao što je ovo između građana Gračanice i Fleury-les-Aubrais, nešto najljepše što čovjek može posjedovati a da mu to niko ne može oduzeti.

Predsjednica asocijacije Claudine Baye kazala je da im najviše znači i čini ih radosnim gostoprimstvo i poštovanje kojim su dočekani, što i ne iznenađuje s obzirom na to da ovo prijateljstvo tako dugo traje.

Tokom šestodnevnog boravka, članovi asocijacije „Veza sa svijetom“ obići će nekoliko gradova i znamenitih mjesta u BiH i upoznati se bolje sa našom kulturom i tradicijom.

 

 

 

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.