.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

DANI GRAČANICE: PRIJEMI U POVODU OBILJEŽAVANJA 25. MAJA

U povodu 25. maja, Dana odbrane općine Gračanica, danas su u kabinetu Općinskog načelnika Nusreta Helića organizirani tradicionalni prijemi dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i članova njihovih porodica, te ratnih komandanata i predsjednika boračkih organizacija. Pored Općinskog načelnika, domaćini prijema bili su predsjedavajući Općinskog vijeća Edin Ibrišević i šefica Službe za upravu, društvene djelatnosti, biz i zajedničke poslove Senaida Šaković.

DANI GRAČANICE: PRIJEMI U POVODU OBILJEŽAVANJA 25. MAJAČestitajući Dan odbrane općine Gračanica dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i članovima njihovih porodica, Općinski načelnik je naglasio kako je sjećanje na prošlost i njene najvažnije i najhrabrije trenutke ključno ako želimo graditi bolju budućnost za sebe i generacije koje dolaze.  

Predsjedavajući Općinskog vijeća Edin Ibrišević je kazao da je obaveza lokalne vlasti da ulaže maksimalne napore kako se ne bi zaboravilo ono što su za sve nas učinili naši najhrabriji sinovi, te da će Općina u skladu sa mogućnostima pruži podršku njihovim porodicama.

Dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i članovima njihovih porodica uručeni su prigodni novčani pokloni.

DANI GRAČANICE: PRIJEMI U POVODU OBILJEŽAVANJA 25. MAJARazgovarajući sa ratnim komandantima i predsjednicima boračkih organizacija, Općinski načelnik je čestitao Dan odbrane općine Gračanica i iskazao zahvalnost za nesebičan doprinos koji su dali u odbrani našeg grada i naše domovine.

Bila je to prilika da se razgovara o aktuelnoj situaciji kada su u pitanju organizacija i koordinacija boračkih udruženja. Današnji prijem rezultirao je i prijedlogom komandanata da se u bliskoj budućnosti razmišlja o određivanju i obilježavanju još nekih važnih datuma iz proteklog rata, kao što je npr. Dan 111. Gračaničke brigade.

I ratnim komandantima, te predsjednicima boračkih organizacija uručeni su prigodni pokloni.

Tokom oba prijema, Općinski načelnik je upoznao prisutne sa programom obilježavanja manifestacije Dani Gračanice, podsjetio na najvažnije projekte koji su realizirani u toku protekle godine, te najavio planirane projekte za naredni period.  

Prisjećajući se ratnih dana i bliskosti koja je vladala među ljudima, došlo se do zajedničkog zaključka kako je potrebno što više raditi na buđenju svijesti o povezanosti i zajedničkoj prošlosti ljudi sa ovog područja. Samo tako moguće je obnoviti veze i motivirati ljude da njeguju sjećanje na važne događaje i datume. Također, potrebno je više raditi na edukaciji mladih generacija o ključnim događajima iz njihove bliske prošlosti i o važnosti njihovog obilježavanja.

Na kraju, Općinski načelnik je uputio poziv svima da sutra zajednički obilježimo 25. maj, Dan odbrane općine Gračanica.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.