.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

Općina Gračanica potpisala Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“

Dana 30.10.2018.godine (utorak) u prostorijama Filozofskog fakulteta  u Tuzli potpisan je Memorandum o saradnji na implementaciji projekta „Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“. U realizaciji navedenog projekta učestvuje devet općina TK-a i grad Tuzla, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK-a, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Ministarstvo zdravstva TK-a, te organizacija Save the Children.

U ime Općine Gračanica svečanom potpisivanju Memoranduma o saradnji prisustvovala je Alma Buljubašić, šefica Službe za boračko invalidsku zaštitu i društvene djelatnosti.

Glavni cilj projekta je da djeca sa poteškoćama  razvijaju svoj potencijal i u potpunosti uživaju pravo na inkluziju u obrazovanju i društvu. Naprijed navedeni projekat je predvidio osnivanje dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima i Gradačcu, u kojima će stručna lica pružati pomoć osobama sa poteškoćama u razvoju.

 „Inkluzija je dobrobit ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju već i za cjelokupono društvo. Usvajanje Strategije i sedmogodišnjeg Plana implementacije su dokaz posvećenosti i spremnosti institucija na rad u ovoj oblasti. Sam projekat adresira jedan segment Strategije, a njegovom realizacijom smo na dobrom putu za uspostavljanje kvalitetnih sistemskih rješenja,“ kazala je ovom prilikom direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andrea Žeravčić

Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Save the Children u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Centrom znanja Profectus, Univerzitetom u Bolonji i Udruženjem Vesta.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.