.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA BITKE NA VISU

„Našim današnjim okupljanjem zatvaramo program obilježavanja ovog općinskog praznika i 24. godišnjice bitke na Visu, koje je započelo proteklog vikenda.

Mjesto na kome se nalazimo historijsko je mjesto. Pobjeda na Visu je bila dokaz jačanja i sazrijevanja snaga odbrane na ovim prostorima, jednako kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

Bila je to jedna u nizu bitaka koje je naša Armija vodila u tom vremenu, pretvarajući 1994-tu godinu u godinu ratne prekretnice. Ali, uz samo oslobađanje Visa – ogroman značaj je imala i njegova kasnija odbrana“, započeo je načelnik Helić svoje obraćanje na platou Visa.

Programu obilježavanja godišnjice bitke na Visu, koji se održavao ispred spomen-obilježja na kome su ispisana imena 61 poginulog borca prisustvovale su porodice poginulih boraca, Općinski načelnik Nusret Helić, predstavnici zakonodavne vlasti, ratni komandanti, predstavnici i članovi boračkih udruženja sa područja općine Gračanica, imami Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, izviđački odredi „Vrba“ iz Doboj Istoka i „Lukavica“, te brojni građani općine Gračanica.

Pored prigodnog referata načelnika općine, čas historije je održao profesor Bilal Begović koji je bio jedan od direktnih učesnika u odbrani Visa. Profesor Begović je podsjetio na događaje koji su doveli do toga da se oslobodi Vis te na herojstva svih onih koji su učestvovali u oslobađanju.

Imami Medžlisa IZ Gračanica su proučili dovu palim borcima a prisutnima se obratio i glavni imam Smajo ef. Mustafić.

Položeno je cvijeće na spomen-obilježje, a dio programa je činila i dodjela priznanja, zahvalnica i nagrada najuspješnijim sportistima u sportskim takmičenjima, odigranim 04.08. i 05.08. 2018. godine u okviru manifestacije.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.