.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

SVEČANO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH U GRAČANICI

Općina Gračanica je nizom aktivnosti i događaja obilježila 25.novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

SVEČANO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH U GRAČANICI Svečano obilježavanje Dana državnosti započelo je tradicionalno obilaskom i polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima/šehidima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995, Spomen-kosturnicu borcima NOR-a i Bistu Josipa Broza Tita.

Brojne delegacije, predvođene načelnikom Nusretom Helićem, brojna udruženja te predstavnici političkih partija, položile su cvijeće i odale počast svima onima koji su svoje živote utkali u opstojnost naše domovine.

Odmah nakon polaganja cvijeća obilježavanje Dana državnosti BiH nastavljeno je u Muzičkoj školi gdje je održana svečana akademija sa prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

O značaju ovog datuma i njegovim vrijednostima govorio je Općinski načelnik Nusret Helić koji je između ostalog istakao:„Uprkos svemu, naša zemlja i danas postoji, u svojim međunarodno priznatim granicama. Želje onih koji su je nastojali uništiti nisu ostvarene.

Zato se može govoriti da smo mi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, rata za Bosnu i Hercegovinu, izašli kao pobjednici, jer opstanak Bosne i Hercegovine je uistinu naša pobjeda.“

U zavičajno-muzejskoj zbirci i galeriji održana je samostalna izložba slika i grafika akademskog slikara Meše Bajrića, a nakon toga i Jazz koncert u foajeu BKC-a, u organizaciji KUD-a „Adem Alić“.

Pod motom “Moja domovina moj ponos” u subotu je u organizaciji Sportskog saveza a pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika upriličena tradicionalna šetnja na relaciji Gračanica-Vis. Prije polaska, položeno je cvijeće na spomen-obilježja u gradskom parku a potom i na Centralnom spomen-obilježju.

Program obilježavanja ovog značajnog datuma obogatili su i članovi Šahovskog kluba Gračanica, koji su 25. novembra organizovali turnir u šahu za kadete do 14 godina. Ovom prilikom su ugostili klubove iz  Tuzle, Doboj-Istoka i Sarajeva.

Povlačenjem prvog poteza,turnir je otvorio načelnik Općine Gračanica Nusret Helić. 

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.