.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

UTOPLJAVANJE STAMBENOG OBJEKTA U NASELJU LUKE

UTOPLJAVANJE STAMBENOG OBJEKTA U NASELJU LUKEU toku je implementacija projekta Općine Gračanica „Utopljavanje stambene zgrade u ulici Zlatnih ljiljana“, koji se realizuje u okviru Javnog konkursa za sufinsiranje kapinalnih transfera općinama/gradu (Podrška Habitat projektu stambenih zgrada) Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. Vrijednost projekta je cca 61.000 KM, a finansira se od strane Donatora – Habitat, Općine Gračanica i stanara zgrade. 

 

 

U razgovoru sa Muhamedom Begovićem, predstavnikom stanara - upraviteljem zgrade,  stanari zgrade S36/2, u prethodnom periodu su se organizovali i uložili sopstvena sredstva u sanaciju krovne konstrukcije zgrade, a zatim i izmjenu stolarije. Na taj način stvoreni su preduslovi za utopljavanje objekta. Ovo je primjer dobre prakse, organizovanja etažnih vlasnika na unapređenju energetske efikasnosti objekta zajedničkog stanovanja. 

 

Oblaganjem objekta izolacionim materijalom, ostvarit će se novčane uštede u iznosu od 15 do 25 %, smanjit će se gubici toplotne energije u objektu kolektivnog stanovanja do cca 20 %, čime se doprinosi smanjenju količine CO2, koji se ispušta u vazuh i implementaciji Sporazuma gradonačelnika kojim se Općina Gračanica dobrovoljno obavezala da reducira emisiju CO2 na svom području iznad postavljenog cilja od 20%, iz kojeg je proizašla izrada Akcionog plana energetski održivog razvoja (SEAP) Općine Gračanica za period 2014.-2020. godine. Općina Gračanica je jedan od prvih bosanskohercegovačkih gradova i općina koja je 30.09.2013. godine  pristupila navedenom Sporazumu.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.