.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

U GRAČANICI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA

Učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća 26.06.2017. godine, drugog dana Ramazanskog bajrama, na Centralnom spomen obilježju u Gračanici počelo je obilježavanje Dana šehida.

 

Općinski načelnik Nusret Helić  zajedno sa predstavnicima Boračkih udruženja položio je cvijeće na Centralnom spomen obilježju nakon čega su se svi zajedno uputili prema mezarju Šabuša gdje je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Gračanica Smajo ef. Mustafić održao prigodan govor.

U popodnevnim satima, u Pribavi upriličeno je svečano otvorenje sportskog poligona "Azem" u znak na tragično ugašen mladi život Azema Jukana. Sportski poligon je izgradila i vakufila porodica Hamdije Jukana uz podršku Općine i Kantona.

Nakon svečanog otvaranja održan je i prvi malonogometni turnir u Pribavi.

U MZ Babići otkriveno je spomen-obilježje sa imenima dvadeset šehida iz ove mjesne zajednice.

„Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo“, rekao je načelnik Helić u svom obraćanju neposredno prije samog otkrivanja spomenika te pozvao sve prisutne da čuvaju ovo spomen-obilježje i da im ono služi kao podstrek i energija za nove ciljeve i stvaranje zajedništva.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

 

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.