.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

ODRŽANO PREDAVANJE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI U UKNJIŽBI BRAČNE STEČEVINE I STICANJA PRAVA VLASNIŠTVA

U okviru implementacije Projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH, a u organizaciji općine Gračanica i Općinskog suda Gračanica, u prostorijama multimedijalnoj sali Općine (20.04 ) održano je javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine i sticanja prava vlasništva nasljeđem.

Aktivnost je realizirana uz podršku Švedskog donatorskog projekta CILAP – Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH.

 

O ovoj temi govorili su direktor CILAP projekta, gospođa Anđa Zimić, Jasminka Suša, vođa grupe “Integracija rodne ravnopravnosti u zemljišnoj administraciji", Nefisa Dobrača-Mahmutagić, stručni savjetnik za imovinsko-pravne poslove FGU i Edna Hadžibegić, konsultant RERP projekta.

Po riječima direktorice Švedskog donatorskog projekta Anđe Zimić, riječ je o projektu koji se odvija u suradnji s dvije geodetske uprave – Federalnom geodetskom upravom i Geodetskom upravom RS-a.

Predavanju se odazvalo više od 40 sudionika a naglasak je stavljen na stjecanje i promet prava na nekretninama, kao formalno-pravnom poslu, te na važnost uknjižbe, odnosno pisanog i zakonskog dokaza o vlasništvu imovine.

Prema trenutnom stanju u FBiH, znatno je manji broj uknjiženih žena kao vlasnika u odnosu na muškarce. Zbog toga je cilj javnih predavanja podizanje svijesti žena o pripadajućim pravima i njihovoj zaštiti te ekonomskom osnaživanju u FBiH.

Sudionici su nakon predavanja uzeli aktivno učešće te postavljali pitanja u vezi s problemima u ovoj oblasti.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.