.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

SVEČANO OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE ŠEHIDIMA/POGINULIM BORCIMA MZ MIRIČINA

SVEČANO OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE ŠEHIDIMA/POGINULIM BORCIMA MZ MIRIČINAU četvrtak 19.05.2016. godine u organizaciji općine Gračanica i mjesne zajednice Miričina upriličeno je svečano otkrivanje spomen obilježje šehidima/poginulim borcima MZ Miričina. 

Prvim ispaljenim metcima na MZ Miričina 19. maja 1992. godine započela je agresija vojske RS i jugo na općinu Gračanica .

Spomen obilježje izgrađeno je najviše sredstvima općine Gračanica te mjesne zajednice i Kantonalne organizacije Porodica šehida i poginulih boraca a ukupna vrijednost iznosila je oko 50.000 KM.

 

Mnogobrojnim mještanima, članovima porodica poginulih boraca i šehida i zvaničnim delegacijama obratili su se općinski načelnik Nusret Helić, predsjednik MZ Miričina, Ervin Alić, glavni imam medžlisa Gračanica, Smajo ef.Mustafić, Zikreta Karić, predsjednica općinske organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Gračanica.

U svom obraćanju općinski načelnik je istakao da se današnjim svečanim otkrivanjem ovog spomen obilježja  ispunila još  jedna obavezu prema članovima porodica poginulih boraca i šehida. Ovaj spomenik treba da bude opomena svima nama i mjesto okupljanja i podsjećanja na sve one čija se imena nalaze ispisana na njemu. Ovdje je i mjesto održavanja časova historije, mjesto koje će građani Miričine, Općine Gračanica i čitave BiH posjećivati i čuvati kao nešto što je predodređeno na vječnost, rekao je nečelnik.

U obraćanju prisutnim glavni imam medžlisa Smajo ef.Mustafić zamolio je mlade da čuvaju sjećanja na historiju ovog kraja te je zajedno sa lokalnim i glavnim imamom proučio jasin i dovu poginulim.

Učenici osnovne škole Miričina izveli su prigodan program nakon čega su općinski načelnik, predsjednik MZ Miričina i kćerka poginulog borca otkrili spomen obilježje te  položili cvijeće.SVEČANO OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE ŠEHIDIMA/POGINULIM BORCIMA MZ MIRIČINA

 

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.