.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

Projekat “Škole mostovi mira” ujedinio deset škola iz BiH i Italije

Projekat “Škole mostovi mira” ujedinio deset škola iz BiH i Italije"Škole mostovi mira“, naziv je internacionalnog projekta koji je ujedinio deset škola iz Bosne i Hercegovine i Italije

Naime, interkulturalna razmjena osnovnih škola s područja općine Gračanica (FBiH) i općine Petrovo (RS), s osnovnim školama Pokrajine Padova (Italija), traje već nekoliko godina, a sve je počelo razmjenom pisama učenika. 

Upriličena je razmjena nastavnika i direktora iz BiH u Italiju 2011. godine, a nastavnici iz Italije su boravili u bh. školama 2012.  

Od 16. do 21. aprila, 33 bh. učenika, 12 nastavnika i učitelja te direktori škola bili su u interkulturalnoj razmjeni u pet osnovnih škola Pokrajine Padova. 

Učenici i osoblje škola iz FBiH i RS-a su prisustvovali satima tjelesnog odgoja i likovne kulture te razmjenjivali iskustva s učenicima u školama Pokrajine Padova. 

Za nastavnike i direktore je u okviru ove posjete organizovan okrugli sto "Uticaj izražajne i motorne umjetnosti na formiranje karaktera“, kao i druge panel-diskusije o dosadašnjim vidovima suradnje i njenom poboljšanju.
 
U okviru posjete upriličen je i prijem članova delegacije kod načelnika Općine San’t Angelo di Piove di Sacco Romana Bioschia. 

“Ovakvim projektima u svijet šaljemo poruku mira i solidarnosti,  kroz ujedinjenja, ne razdvajanja. Ovakvim načinom ujedinjavanja učenika pružena je prilika da razmijene ideje. Iako su različitih nacija i govore različite jezike, učenici su se veoma brzo sprijateljili kroz školske aktivnosti”, izjavio je Feni načelnik Bioschio. 

Dugogodišnji predsjednik Udruženja volontera za inicijative mira (A.V.I.P) i nekadašnji direktor nekoliko osnovnih škola u Pokrajini Padova Mario Fiorin istakao je za Fenu da su još za vrijeme proteklog rata i neposredno nakon rata uspostavili kontakt s BiH radi dostave humanitarne pomoći te izgradnje prijateljstva, širenja ideje suživota i iskustva interkulturalnog dijaloga.

“Da bi pokrenuli aktivnosti solidarnosti i interkulturalnosti nastavnici iz Italije i BiH oživjeli su projekt “Škole mostovi mira””, kazao je Fiorin, te dodaje da je ova posjeta posebno značajna jer u njoj učestvuju škole iz oba bh. entiteta.

Direktor JU OŠ “Doborovci” (Gračanica) Senad Zaketović naglasio je da ovakav vid međunarodne suradnje može biti faktor u kreiranju zdravije budućnosti novih generacija. Također, nastavnicima je pomogao da iznađu nove načine i modele rada.
 
Učenica osmog razreda osnovne škole “Sveti Sava” iz Kakmuža (RS) Nataša Kovačević kaže da je ovo njena prva posjeta nekoj evropskoj državi te izražava zadovoljstvo ovako bogatim iskustvom koje je stekla.

 (Agencija FENA)

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.