.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

DRUGI I TREĆI DAN SJMA GRAPOS-EXPO: PRIVREDNA AKTIVNOST U GRAČANICI ZA PRIMJER

DRUGI I TREĆI DAN SJMA GRAPOS-EXPO: PRIVREDNA AKTIVNOST U GRAČANICI ZA PRIMJERDrugi i treći dan gračaničkog sajma poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO 2015 obilježio je niz zanimljivosti, od brojnih visokih delegacija, posjetilaca, poslovnih susreta, okruglih stolova i prezentacija do zabavne vansajamske ponude.

Tokom posjete Sajmu Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je kazao kako bez ekonomije nije moguće ništa napraviti i kako je ona zajednička svima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, te da se jedino uz jaku ekonomiju mogu očekivati bolji dani i u drugim oblastima koje direktno zavise od nje. Naglasio je da je upravo visok nivo privredne aktivnosti koji se susreće ovdje u Gračanici razlog zbog kojeg je posjetio ovogodišnji sajam. Nakon što je obišao štandove i porazgovarao sa privrednicima-izlagačima, Visoki predstavnik je posjetio Paralelnu školu za osnovno muzičko obrazovanje, gdje je sa predsjednicom Udruženja Polifonija dr. Nizamom Salihefendić, profesorima i učenicima porazgovarao o njihovom radu i planovima za budućnost.

Pored Visokog predstavnika, Sajam je posjetio i ministar trgovine i zamjenik Premijera FBiH Aleksandar Remetić, koji je sa Općinskim načelnikom i direktorom Sajma obišao izlagače, pohvalio privrednu aktivnost u Gračanici i obećao dalju podršku Vlade. Izjavio je kako je impresioniran aktivnošću, inventivnošću i uspjehom gračaničke privrede, koja se i dalje razvija i osvaja tržišta ne samo Bosne i Hercegovine, nego i širom Evrope.

U okviru dodatnih sajamskih aktivnosti organizovani su okrugli stolovi sa aktuelnim temama značajnim za dalji razvoj zajednice. Drugog dana Sajma razgovaralo se na temu „Stanje i perspektive stranih investicija u Tuzlanskom kantonu“ u organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva TK. Učešće u radu ovog okruglog stola uzeli su mnogi eminentni stručnjaci iz ove oblasti kao i brojni privrednici-izlagači.

Treći dan – Otvoreni dan projekta REMIDA obilježila je Regionalna konferencija na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u kojoj su učestvovali partneri Općine Gračanica na projektima energetske efikasnosti iz Italije, Slovenije i Hrvatske, Međunarodne i druge organizacije, privrednici i partneri na lokalnom nivou. Povod za organizaciju Otvorenog dana projekta REMIDA bio je završetak i usvajanje od strane Općinskog vijeća Akcionog plana energetski održivog razvoja općine Gračanica SEAP.

Danas, posljednjeg dana Sajma planirane su redovne sajamske aktivnosti, uz napomenu da je današnje radno vrijeme do 18 sati.

 

 

 

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.