.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

GRAČANIČKOJ OPĆOJ BOLNICI DONIRANA ČETIRI HEMODIJALIZNA APARATA

GRAČANIČKOJ OPĆOJ BOLNICI DONIRANA ČETIRI HEMODIJALIZNA APARATAOpćinski načelnik Nusret Helić prisustvovao je danas u Općoj bolnici „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici svečanom puštanju u rad četiri dijalizna aparata. Riječ je o donaciji Humanitarne organizacije Pomozi.ba, a vrijednost doniranih aparata iznosi oko 50.000 KM.

„Radi se o humanitarnoj akciji koja će pomoći našim hemodijaliznim pacijentima, obezbijediti sigurnost i povećati kapacitet pružanja zdravstvenih usluga. Aparati su servisirani i stavljeni u fuknkciju i kao što vidite, pacijenti se već hemodijaliziraju“, kazao je direktor Bolnice Almir Sakić, dr.spec.anesteziolog. Zahvaljujući organizaciji Pomozi.ba najavio je nova poboljšanja u podizanju kvaliteta sekundarne zdravstvene zaštite.

GRAČANIČKOJ OPĆOJ BOLNICI DONIRANA ČETIRI HEMODIJALIZNA APARATAGračanica, Tuzla i Živinice jedini su hemodijalizni centri na području Tuzlanskog kantona u kojima se hemodijaliziraju i pacijenti koji ne pripadaju samo pomenutim općinama. Samo u hemodijaliznom centru Opće bolnice u Gračanici hemodijalizira se oko 80 pacijenata sa područja općina Gračanica, Gradačac, Srebrenik i Doboj Istok, a prema direktorovim riječima planirano je da se uz podršku Općinskog načelnika i Općinskog vijeća prošire kapaciteti kako bi se usluge proširile i na općinu Lukavac, a sve u cilju rasterećenja UKC-a Tuzla.  

Hasib Ibrahimović, predsjednik UG Hroničnih bubrežnih bolesnika ističe da četiri nova aparata bolesnicima daju sigurnost, kvalitetniju dijalizu i duži vijek.

„Svjesni smo da je broj aparata limitirajući faktor u odnosu na sve veći broj bolesnika, tako da će ova donacija uveliko doprinijeti nivou kvaliteta hemodijalize u našoj bolnici. Općina Gračanica je prvi put u budžetu predvidila dio sredstava, oko 30.000 KM, za nabavku novih aparata, ali eventualno i za proširenje prostornih kapacitetea hemodijaliznog centra“, kazao je Općinski načelnik Nusret Helić zahvalivši se donatorima u ime Općine Gračanica. Iskoristio je priliku da tokom posjete Općoj bolnici, obiđe pacijente i porazgovara s njima.

Općoj bolnici u Gračanici trenutno je uz četiri donirana aparata aktivno njih 20.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.